tiistai 26. toukokuuta 2015

Guanabana agua fresca


Joka keskiviikko-aamuna koulun lähelle nousee pieni tianguis eli mercado, jossa myydään kaikkea mahdollista tilpehööriä. Ennen töihin menoa aamukahdeksalta teen viikottaiset hedelmä -ja vihannesostokseni tuolla, sillä kaikki on tuoretta ja halpaa. Tällä viikolla bongasin guanabanan köllöttelemästä mandariinien ja avokadojen vierestä. Nappasin yhden pullukan messiin, sillä muistin että Chiapasissa join ihan tosihyvää guanabana agua frescaa.


Agua fresca on siis jollain hedelmällä maustettua vettä. Yleensä täällä käytetään limeä, ananasta, papaijaa ja mangoa. Kaduilla ja toreilla myytävät vedet ovat lähes aina täynnä sokeria ja siksi ällönmakeita.


Guanabana maistuu mielestäni mansikan ja limen yhdistelmältä: kirpeää ja makeaa. Ainoa miinus hedelmässä on sen mustat, peukalonpäänkokoisia siemenet, joiden poistaminen valkoisesta lihasta vie pienen ikuisuuden. Se on kuitenkin kaiken vaivan arvoista! Tämän operaation jälkeen hedelmäliha muistuttikin enemmän pyreetä. Heitin sen blenderiin veden ja parin sokerilusikallisen kanssa.


Sitten vaan jäitä lasiin ja kurkusta alas! Helteinen päivä raikastuu hetkessä ja ajatus kulkee jälleen.

2 kommenttia :

  1. Ei hullumman näköistä! Tätä hetelmää en ole kyllä koskaan maistanut. Muistaakseni.

    Hauska muuten, meidänkin kotikaupungissa Kanarialla oli aina keskiviikkoisin markkinat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saakohan tätä hedelmää Suomesta? Täälläkin siihen törmää aika harvoin ja ne ovat yleensä pieniä kuten tämá yksilö. Chiapasissa ne olivat jättimäisiä, isompia kuin vesimelonit!

      Hassu sattuma :) Täällä kadulle pystytettäviä markkinoita on eri kaupunginosissa eri päivinä, meille se osuu keskiviikolle, mutta muualla se on tiistai, torstai jne..

      Poista